Evaluare Riscuri

Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională este obligatorie în cadrul tuturor societăţilor, conform Legii 319/2006 art. 12: lit. a). şi trebuie să cuprindă inclusiv acele grupuri sensibile la riscuri specifice.

Evaluările de riscuri sunt necesare pentru diminuarea sau chiar eliminarea factorilor de risc din cadrul societăţii, fiind realizate în conformitate cu prevederile art. 7 şi art. 12 din Legea Nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Evaluarea se realizează prin aplicarea metodei I.N.C.D.P.M. de evaluare a riscurilor de accidentare şi imbolnlavire profesională pe post de lucru, avizata de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Evaluarea riscului reprezintă stabilirea valorii de risc, fie cantitativă, fie calitativă, legată de o situație concretă și o amenințare cunoscută (numită pericol). Acțiunea necesită un calcul al componentei de risc (R), al clasei de gravitate (G) și al clasei de probabilitate a pierderii (P).

Evaluările de risc se efectuează de către un Expert în Securitate și Sănătate în Muncă. Expertul trebuie să aibă, conform legii, nivelul superior de pregătire în domeniul SSM. Evaluarea trebuie să fie realizată pentru fiecare componentă a sistemului de muncă:

  • Mijloace de producție;
  • Sarcina de muncă;
  • Mediul de muncă;
  • Acțiuni greșite, omisiuni.

Etapele evaluării riscurilor:

Evaluarea riscurilor presupune parcurgerea a cinci etape:

  1. Identificarea pericolelor (a factorilor de risc);
  2. Evaluarea riscurilor;
  3. Stabilirea măsurilor de prevenire și protecție;
  4. Implementarea măsurilor;
  5. Monitorizarea aplicării măsurilor și reevaluarea acestora.

Identificarea factorilor de risc presupune determinarea postului de lucru, constituirea unei echipe de evaluare și analiză în teren și identificarea pericolelor. Evaluarea riscurilor presupune identificarea scenariilor ce pot avea efecte asupra organismului uman, după o analiză a gravității și a probabilității. După ce se stabilesc gravitatea și probabilitatea, se calculează nivelul de risc parțial și nivelul de risc global pe postul de lucru.